Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanlığı’nı ziyarete gelen Günaydın, CHP Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı ile birlikte basın açıklaması yaptı

Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanlığı’nı ziyarete  gelen Günaydın, CHP Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı ile birlikte basın açıklaması yaptı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 21.07.2023
13
A+
A-

BAŞKAN AVCI: EKONOMİK KRİZ ARTIK BUHRANA DÖNÜŞMÜŞTÜR

Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanlığı’nı ziyarete  gelen Günaydın, CHP Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı ile birlikte basın açıklaması yaptı. Açıklamasında “Ekonomik kriz artık buhrana dönüşmüştür” cümlesine yer veren Avcı  açıklamalarına şu şekilde devam etti :  “Biliyorsunuz özellikle 2018’den bu yana ‘verin yetkiyi dövizle, dolarla, faizle nasıl uğraşılacağını görün’ dediler. O  günlerde kur 5,7 lira iken Nas’ı da öne sürdüler ve bugün 30 liraya kadar yükseldi. İnsanlarımız 3-4 yıldır ciddi anlamda ekonomik krizle mücadele ediyor, zorluklarla yaşıyorlar. Ekonomik kriz artık buhrana dönüşmüştür. Bundan sonra hiperenfilasyonla karşı karşıyayız. Hepimiz Mayıs ayında yapılan seçimlerde gördük. O gün 19 lira olan akaryakıt fiyatları, bugün 30 lirayı aşmış durum. Bu anlamda başta çiftçilerimiz olmak üzere bütün kurumlarda büyük sorunlar var. 2 milyon 200 bin dekarlık bir araziye sahip olan; sulu tarım ve kıraç tarımla ilgilenen, Türkiye’nin yüzde 40 soğan ihtiyacını karşılayan bir kent Polatlı” ifadelerine yer  verdi.

BAŞKAN AVCI: GÖKHAN GÜNAYDIN’A ÇİFTÇİLERİMİZE , POLATLI’YA TÜRKİYE’ YE SAHİP ÇIKTIĞI İÇİN TEŞEKÜR ETTİ

Yaptığı açıklamada girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirten Avcı  “Geçtiğimiz hafta ÖTV’den dolayı 1 gecede mazota 6 lira zam gelmesiyle birlikte maliyetler daha da arttı. Bununla birlikte bu gece 1 lira 55 kuruşluk bir zam daha gelecek. Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Örgütü olarak da nasıl bir eylem gerçekleştiririz, çiftçilerimizin sorunlarını nasıl dile getirebiliriz suretiyle Grup Başkanvekilimiz Sayın Gökhan Günaydın ile geçtiğimiz hafta bir görüşme yaptık. Bu doğrultuda Gökhan Bey bizi kırmayıp Polatlı’ya geldi. Gökhan Bey daha önce de Polatlı’ya bir kaç kez gelmişti. Özellikle 2019 seçimleri öncesi kendisini aradığımda gece 12’ye kadar köy çalışmalarımızı yaptı. Bugün de çiftçilerimize destek çıkmak adına, çiftçilerimizin sorunlarını dile getirmek amacıyla Polatlı İlçe Örgütü’müzü ziyaret etmiş bulunmaktadır. Ben Grup Başkanvekilimiz Sayın Gökhan Günaydın’a, çiftçilerimize, Polatlı’ya, Türkiye’ye sahip çıktığı için teşekkür ederim.” ifadelerine yer verdi.

GÜNAYDIN: MEHMET ŞİMŞEK’İN BUGÜN ŞAKIR ŞAKIR YAPTIĞI ZAMLARI, NEBATİ YAPAMAZ MIYDI?

CHP İlçe Başkanlığın’nda açıklamalarda bulunan Günaydın, “Türkiye uzunca bir dönemdir dünyada örneği olmayan ve birbiriyle yüzde 100 tezat oluşturabilen zikzaklara sahip bir ekonomi politikasıyla yönetiliyor. Daha doğrusu ortada bir politika yok ve aslında ortada bir yönetim de yok. Bize bu ifadeleri kullandıran verilerdir. Nas nas diye bahsettiler ve bugün politika faizi 250 baz puan daha artırılarak 17,5 oldu. Peki soruyorum size: yüzde 17,5 politikfa faizi var da bir kredi çekmeye çalışırsanız size acaba yüze kaçtan faiz veriyolar? Dünyada başka herhangi bir yerde olmayan bir şey bu. Ev kiraları ve fiyatlar o kadar arttı ki insanlar artık barınma krizi ile karşı karşıyalar. Dünyanın en önemli tarım memleketi, gıda enflasyonunun en yüksek yaşandığı ülke haline geldi. Mutfakta çorba kaynamakta zorlanılıyor. İşte bu süreç içerisinde biz halkımızın gündemini, kamuoyunun asal gündemi yapmak zorundayız. Bu çerçevede geçtiğimiz Cuma günü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni iki buçuk aylığına tatile soktular. Meclis’te yaptığımız konuşmalarda dedik ki: Motokuryeler bu sıcağın altında çalışıyorlar, tarım işçileri – çiftçiler çalışıyorlar, köylüler çalışıyorlar. Aynı zamanda büro emekçileri gayret ediyorlar. Elbette milletvekillerinin de dinlenme hakkı vardır. Ya da kendi seçim bölgelerinde çalışma yapma hakkı vardır. Ancak bu 15 gün için yeterli bir süredi. İki buçuk ay Meclis’in tatile girmesi kabul edilemez dedik. Ama buna rağmen AKP çoğunluğu ile Meclis tatil edildi. Arkadaşlar, Meclis’in tatil edildiği gün, 15 Temmuz kutlamaları-anlamaları eşliğinde; bir yandan sela okudular, bir yandan zamları ilan ettiler. Yalnızca 1 gecede mazota, benzine ÖTV farkı nedeniyle 6 lirayı aşan zamlar yapıldı. Bu kabul edilebilir değil. Bu süreç aynı zamanda kurdaki yükselmeyle beraber enflasyonu ve hayat pahalılığını da tetikleyecek bir başka önemli gelişmenin de habercisi niteliğinde. Mehmet Şimşek’in bugün şakır şakır yaptığı zamları, Nebati yapamaz mıydı? Adamcağızın günahı neydi? Bıraksaydınız da Nebati yapsaydı. Mehmet Şimşek geldi de bu memlekette herhangi bir yurttaşın yükünde bir hafifleme mi oldu? Ekonomi politikalarında bir toparlanma falan mı oldu? Zam yaparak memleketi yönetmeye gayret etmek, herhalde AKP’nin en eski alışkanlığıdır. Bunun sonuç vermediğini de maalesef gördük” İfadelerine yer verdi.

GÜNAYDIN : DEMEK Kİ BİZ TÜRKİYE’NİN İHTİYACI OLAN BUĞDAYDA HER YIL 3 MİLYON TON AÇIK VEREN BİR MEMLEKETİZ

Günaydın:“Ben buraya asıl olarak tarımda ve özellikle hububatta, buğdayda, arpada yaşanan sorunları kamuoyunun gündemine getirmek için geldim. Yolda arkadaşlarımızla beraber gelirken, 4-5 tane televizyon kanalı ‘seninle röportaj yapmak istiyoruz’ diye aradı. Onlara dedim ki: ‘Dün Silivri’de Toprak Mahsülleri Ofisi’nin önünde sabah saat 07.45’te kuyruk bekleyen vatandaşlarımızla beraber çiftçilerimizin sorunlarını anlatan 5 dakikalık video çektik. Bugün de Polatlı’da saat 16.00’da Yassıhöyük’te aynı şekilde toplanacağız. Gelin buradan 5 dakikalık bir video yayınlayın, sonra ben size yarım saat başka konularla ilgili bilgi vereyim’ Aracılığınızla da kamuoyuna seslenmek istiyorum: Türkiye’nin gündemini gerçekten kamuoyunun gündemine taşıyalım. Yapay gündemle Türkiye’yi örtmek hiçbirimize bir fayda sağlamaz. İktidara hiç fayda sağlamaz. Türkiye bir tahıl ambarı olarak anılan memlekettir. Ben yıllarca Ziraat Mühendisleri Odası’nın Genel Başkanlığını yaptım. Güneydoğu Anadolu (GAP) Bölgesi, Çukurova Bölgesi, Konya, Polatlı’nın içinde bulunduğu Orta Anadolu Bölgesi ve Trakya Bölgesi Türkiye’nin 5 önemli tahıl bölgesidir. Biz buralarda yılda 20 milyon tona yakın buğday üretiyoruz. Ancak yılda 10 milyon ton da buğday ithal ediyoruz. Türkiye gibi dünyada tarımın başladığı bir memleket, yılda 10 milyon ton buğday ithal ediyor. Denilebilir ki: ‘Kardeşim bu ithal ettiğimiz buğdayla işlenmiş ürün üretiyor ve ihraç ediyoruz’. Doğru, bununla bulgur, makarna, irmik vs üretiyor ve satıyoruz. Ancak bunun için 7 milyon ton buğday gerekiyor. Demek ki biz Türkiye’nin ihtiyacı olan buğdayda her yıl 3 milyon ton açık veren bir memleketiz. Bu neyi gösterir: Biz buğday üreticisini omzumuzun üzerinde taşımak zorundayız. Çünkü açık veren bir ürünü bütün zorlamalara rağmen üretiyorlar. Peki bugün yaşadığımız şey ne? Bir litre mazotun fiyatı olmuş 33 lira. Gübre fiyatları paralel bir şekilde artmış, tarım ilacı fiyatları paralel bir şekilde artmış, suya-elektriğe gelen zamları hep beraber biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

GÖKHAN GÜNAYDIN: BUĞDAY ÜRETEMEZ HALE GETİREREK NASIL BİR KAR SAĞLAYACAĞIZ?

Girdilerin inanolmaz ölçüde arttığını belirten Günaydın, “Buğday üreticisi neden şikayet ediyor? Geçen sene sattığı fiyattan bu sene buğday satamıyor. Türkiye inanılmaz bir zam şampiyonluğu içinde bir iktisat yaşıyor ama biz geçen seneki fiyatı bulamıyoruz. TMO 8 liranın üzerinde fiyat açıklamış ama randevu sistemi nedeniyle kuyruklar uzuyor ve insanlar aynı zamanda biçerdöveri, kamyonu ve randevu gününü bir araya getirmekte zorlanıyorlar. Buna karşın piyasada buğday 6-6,5 liradan gidiyor. Sevgili Başkan’ım bugün Polatlı Borsası’nın fiyatlarını gönderdi. Borsa fiyatlarını hepimiz biliyoruz. Şimdi biz buğday üreticisini, buğday üretemez hale getirerek nasıl bir kar sağlayacağız? İstihdamımızı kaybedersek, üretimimizi kaybedersek burada kar mı sağlayacağız? Peki neden böyle oluyor? Neden bütün ürün TMO’ya gitmek zorunda kalıyor ve kuyruklar oluşuyor? Buna karşılık sanayici mal almıyor, tüccar alırsa da düşük fiyattan alıyor. Bunun bir tek sebebi vardır. Toprak Mahsülleri Ofisi, alış fiyatıyla satış fiyatını aynı anda ve geleceğe de şamil olmak üzere açıklar. Eğer siz sanayici iseniz ve ekim-kasım ayında buğdaya ihtiyacınız varsa TMO’nun açıkladığı buğday satış fiyatına bakarsınız. O gün buğdayı TMO’dan mı almak karlı yoksa bugün alıp depo yapmak mı karlı… Bu ikisini karşılaştırırsınız ve buna göre alıma girersiniz ya da girmezsiniz. TMO’nun alım fiyatıyla satış fiyatı arasındaki marj, parasını olan sanayicinin alım yapmasına teşvik etmiyor. Tam tersine o parayı dövize koyuyor, kur korumalı mevduata koyuyor ya da başka yerlerde değerlendiriyor ve çok daha yüksek gelir elde ediyor. Olan kime oluyor? Olan bir yıl boyunca ektiği buğdaydan elde edeceği paraya bakan köylüye, çiftçiye oluyor. Bu politika bir taraftan köylüyü vururken bir taraftan da yükselen ekmek fiyatları çerçevesinde kent yoksullarını ve tüketiciyi vuruyor. Söylemeliyiz ki bunların çaresi var. Liyakatlı kadrolarla yönetibilir işler. Ben umuyor ve diliyorum ki Türkiye, bu iktisadi olarak tükenmişlik durumundan yeni bir ruhla, anlayışla çıkacaktır. Umuyor ve diliyorum ki memleketimizi herkesin kendisini rahat hissedebileceği, refah içinde yaşayabileceği bir ülke haline yeniden getireceğiz.”

GÖKHAN GÜNAYDIN: KÖYLÜYÜ ÖLDÜRÜRSENİZ ELİNİZDE O BUĞDAYI ÜRETECEK KİMSENİZ KALMAZ

Gökhan Günaydın: “Yıllarca TMO’da çalıştım. TMO’yu çok iyi bilirim. TMO emekçilerinin de nasıl insanlar olduğunu bilirim. TMO’nun kapalı deposu da vardır, memleketin bütçesi de vardır. Herkes diyor ki bu randevu sisteminin yazılımında sorun var. Arkadaşlar yazılım dediğiniz yarım saatte düzeltilir. Yeter ki niyetiniz olsun. Bu daha fazla ürün almamak için oraya daha fazla destek harcamamak için ve köylüyü piyasaya mahkum etmek için yapılan bir sistem. Yani siz eğer on gün on beş gün sonraya randevu veriyorsanız, bir hafta boyunca randevu sistemini açmıyorsanız ve çiftçi bütün bunlarda biraz evvel söylediğim gibi kamyonu biçer döveri ve randevuyu ayrı güne denk getiremiyorsa neyi teşvik ediyorsunuz? Sen TMO’ya gelme de git tüccara teslim ol. Dolayısıyla bu sürdürülebilir bir şey değildir. Buradan da piyasaya bir çağrı yapmak istiyorum. Köylüyü öldürürseniz elinizde o buğdayı üretecek kimseniz kalmaz. Dolayısıyla bir yıl yakaladım, sırtına bineyim mantığından herkesin vazgeçmeli ve herkesin alın terinin karşılığını bulmasına katkı sağlaması gerekir” dedi.

REKLAM ALANI
ŞEHRİN TÜM HABERLERİ BURADA
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.