GÖKHAN GÜNAYDIN : ÖNEMLİ OLAN BURADAKİ ÜRETİCİ KARDEŞLERİMİZİN SÖZLERİ
Cuhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Gökhan Günay Polatlı’nın Yassıhöyük Çiftçilerini ziyaret ederek sorunlarını dinledi . “Polatlı, Türkiye’nin en önemli buğday üretim merkezlerinden bir tanesi. Burada 2 milyon 200 bin dekar alanda üretim yapılıyor. Bunun 1 milyon 125 bin dekarında buğday ekiliyor. Dün Silivri’deydik. Silivri’de Trakya çiftçisinin sorunlarını dinledik ve dile getirdik. Bugün de Orta Anadolu’nun merkezinde, bir tarım üssünde Polatlı Yassıhöyük’ten sizlere sesleniyoruz. Ben birkaç söyleyeceğim ama benim sözlerimin bir önemi yok. Önemli olan buradaki üretici kardeşlerimizin sözleri. Ben genel bir toparlama yapacağım. Türkiye yılda 20 milyon ton buğday üretirken, 10 milyon ton buğday ithal ediyor. O halde biz işlenmiş ürün ticaretini de hesaba katarsak yılda en az 3 milyon ton buğday açığı olan bir memleketiz. Bu gerçekler ortadayken, buğday üreticisinin desteklenmesi ve omuzlarda taşınması gerekirken adeta buğday üreticisine bir zulüm yapılıyor. Arkadaşlarımız geçen sene 8.3 TL’ye sattığı buğdayı, bu sene 6 liraya satamadıklarını ifade ediyorlar. “ dedi.
GÖKHAN GÜNAYDIN BUĞDAY FİYATININ GEÇEN SENENİN 2 LİRA ALTINA DÜŞMESİ ALLAH’TAN HAK MIDIR ?
Elindeki makbuza göre bugün 6.2TL’ye buğday satıldığını belirten Günaydın yani geçen sene8 liranın üzerinde satılan buğday, bu sene borsada 6 liradan ilsem görmüş Diyebiliriz , ‘Toprak Mahsülleri Ofisi 8 liradan fiyat veriyor neden oraya gitmiyorsun’. Çünkü Toprak Mahsulleri Ofisi’nden bugün randevu almaya kalkarsanız size eylül ayında randevu veriyor. Yetmiyor, bir de orada size vadeli fiyat uyguluyor. Peki borcu olan, piyasaya para ödemek zorunda olan çiftçi ne yapıyor? Maalesef piyasaya teslim olmak zorunda kalıyor. Arkamızda çok sayıda traktör var. Bu traktörler 120 litre -en azı- mazot alıyor. Mazotla çalışıyorlar, suyla çalışmıyorlar. Daha 10 gün evvel 26 lira olan mazot, bugün 33 lira olmuş. Mazota, gübreye, ilaca, suya, elektriğe inanılmaz zamlar gelirken buğday fiyatının geçen senenin 2 lira altına düşmesi, arpa fiyatının yine 2 lira altına düşmesi Allah’tan hak mıdır? Böyle bir politikayla çiftçiyi yaşatmak, üretimi sürdürebilmek mümkün müdür? Buradan Tarım Bakanlığı’na, Maliye Bakanlığı’na, kendini sorumlu hisseden herkese sesleniyorum: bir an evvel bu düzmece politikanızdan vazgeçin. Siz mal almak istemiyorsunuz ve çiftçiyi piyasaya mahkum ediyorsunuz” ifadelerine yer verdi.
“PARAMI NE ZAMAN ALACAĞIM BELLİ DEĞİL”
Yassıhöyük Mahallesi’nde açıklamalarda bulunan Günaydın , sözü çiftçilere bıraktı. Geçen sene bugünlerde 6,20 liraya arpa sattığını belirten bir çiftçi,“Bugün o arpayı 5-5,5’a zor verebiliyorum. 6 liraya satılan buğdayı geçen sene bugünlerde 8,3 liraya satmıştım. Şimdi götürüyorum, almıyor. Diyor ki bana ‘Ofis’e götür’. Ofis’e götürüyorum, gün almaya kalkıyorum, bir aylık gün veriyor. Paramı ne zaman alacağım belli değil. Ben alışverişlerimi yaptım, borçlandım. Benden para istiyorlar ben şimdi ne diyeceğim? ‘Ofis’ bana para vermiyor mu diyeceğim” ifadelerine yer verdi
“İŞLERİMİZİ YAPABİLMEK ADINA HER GÜN DEPOYU TAMAMEN DOLDURMAK GEREKİYOR ANCAK GÜCÜMÜZ YETMİYOR”
Başka bir çiftçi ise son zamanlar akaryakıta yapılan zamlardan şikayet etti. “En son doldurduğumda 2 bin 200 liraydı. Şimdi matematik yaparak işin içinden çıkamıyoruz. Artık gücümüzün yettiği kadar mazot alıyoruz, depoyu dolduramıyoruz. Aslında işlerimizi yapabilmek adına her gün depoyu tamamen doldurmak gerekiyor ancak gücümüz yetmiyor, işlerimizi de göremiyoruz” şeklinde konuştu.
“SADECE MAZOTTA DEĞİL BİZİM ASIL KORKUMUZ, MAZOTUN YANINDA ELEKTRİK”
Başka bir çiftçi ise geçmis dönem ile bugünü kıyasladı “20 yıl önce ben yine çiftçilik yapıyordum, o zaman yaklaşık 20 dönüm sulu ziraatta hububat ekiyordum, 60-70 dönüm pancar ekiyordum, 30-40 dönüm soğan ekiyordum ve ben o dönemde o kazancımla ciddi yatırımlar yapıyordum. Varlığım üzerine varlık koyuyordum. Gelinen 20 yıl sonrasında ben, yaklaşık 500-600 dönümlük yerde hububat ziraatı yapıyorum, 150 dönüm pancar ekiyorum, 100 dönüm soğan ekiyorum. Maalesef bırakın yatırımı, daha önce yaptığım yatırımları kaybetmemenin gayreti içinde oluyorum. Sadece mazotta değil bizim asıl korkumuz, mazotun yanında elektrik. Doğal gaza zam demek, elektriğe zam demek. Gelinen süreçte hükümet çiftçiyi, üreticiyi bir kenara koydu. Bundan 20 yıl önce o pasatadan aldığımız dilimin şu anda yarısını dahi alamıyoruz”dedi.
PROTESTO İÇİN ALKIŞ SESLERİ YÜKSELDİ
Çiftçilerin sorunlarını dinleyen ve kamuoyuyla paylaşan Gökhan Günaydın,“Biz burada üretici arkadaşlarımızla, traktör kullanan arkadaşlarımızla beraberiz. Burada herkes derdini anlattı. Bu sesimizin duyulması için bir protesto yapalım ve bu çiftçiyi mahveden politikaları alkışlayarak protesto edelim” dedi . Ardından çiftçiler, yaşanan sorunları alkışlarla protesto etti.